LÄNKAR: Problemschack
 
POPEYE
http://sourceforge.net/projects/popeye-chess/
Sugen på problemschack!? Ladda hem programmet Popeye från nätet så kan du ta reda på vad som menas med gräshoppor, neutraler, hjälp- och självmatter etc. Programmet klarar givetvis även ortodoxa problem.

SPRINGAREN OCH SVENSKA PROBLEMSCHACKKLUBBEN
http://www.springaren.se/
Springaren.se är officiell webbplats för Svenska Problemschackklubben och dess tidskrift Springaren. Svenska Problemschackklubben är en ideell förening för personer med intresse för schackproblem och problemschack. Föreningens främsta syfte är att främja intresset för problemschack i Sverige. Denna verksamhet tar sig huvudsakligen uttryck i form av utgivningen av tidskriften Springaren. Om du är intresserad av svenskt problemschack är det här sidan som du bör besöka.

CHESS PROBLEM DATABASE SERVER
http://www.softdecc.com/pdb/index.pdb
Vad sägs om att ha tillgång till 143000 problem genom en enkel databas på nätet, bland annat 72000 hjälpmatter och 13000 retrogradare? Om jag sedan påstår att du kan söka på författare, pjästyper, spegelbilder, typ av problem, teman m.m., låter det väl nästan för bra för att vara sant, eller hur? Men det är dagens sanning! Allt detta finns samlat på denna sajt främst genom tyska problemfantasters försorg. Själv har jag en några år gammal CD med nästan alla dessa problem. Om du är intresserad av den kan du skicka en fråga till webmastern och se om det finns något ex. kvar. I annat fall får du nöja dig med att kunna söka igenom databasen på nätet!

MAT PLUS
http://www.matplus.net/
Mat Plus är en känd problemschacktidskrift från Jugoslavien. Nu finns den även ute på Internet! Här kan du läsa artiklar, intervjuer, titta på såväl gamla problem som originalproblem samt givetvis utforska alla länkar. Ett måste för den inbitne problemschacklösaren!

DANSK SKAKPROBLEM KLUB
http://problemskak.dk/
Dansk Skakproblem Klub har en bra och informativ hemsida om sin verksamhet. Här finns förstås schackproblem av kända danska problemkompositörer men även problemartiklar, bildgalleri, utlysningar av tävlingar med mera.

THE FINNISH CHESS PROBLEM SOCIETY
http://www.sci.fi/~stniekat/st/ENGL.HTM
Finska Problemschackklubben (The Finnish Chess Problem Society) har en bra sida med information om sin verksamhet. Här kan man bland annat läsa om utmärkelser och priser som dess medlemmar har erhållit i tävlingar, se på problem, titta på problemen från senaste finska mästerskapen i problemlösning med mera.

RETRACTOR
http://xenon.stanford.edu/~hwatheod/Retractor/
Retractor är ett program som löser retrograda analysproblem. Jag har inte själv provat programmet men de som jag har pratat med tycker att det är bra. Det finns lättfattliga instruktioner på hemsidan för den som vill testa Retractor. Om jag har förstått saker och ting rätt kan man sätta upp ett problem och sedan flytta pjäserna fram och tillbaka i ett slags interaktivt lösningsförlopp (men jag är inte helt säker...).


Designad för Netscape 4 med upplösning 800x600
Copyright © 1997-2012 Linkebodas schacksidor. All rights reserved.
LÄNKAR
Schacknyheter
Partier
Freeware
Butiker + tips
DTP-verktyg
Korrschack
Problem
Boktips
Tidskrifter
Förbund
Övrigt
Senaste nytt