Intervju med Luis Couso
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 2)

Vad kan du säga om dagens parti?
- Han gick inte in i mina förberedelser, det är det enda jag vet. Jag försökte en linje som jag hade spelat tidigare med spanskt. Det var ett kampparti. Båda försökte. Det var kamp mycket kamp. Precis innan tidskontrollen missade jag min chans. Men jag är nöjd med remi eftersom jag förlorade igår. Jag tar ett parti i taget. Jag hade preppat mot honom, de förberedelserna har jag i fickan nu. Det här är kanske min tredje eller fjärde spanska parti.

Hur ser du på dina chanser i tävlingen?
- Jag tror inte på chanser du vet. Klarar jag öppningarna blir det bra. Men jag måste koncentrera mig bättre. Igår stod jag bättre mot Stellan. Problemet är mig själv. Jag försöker skaffa fokus, då kan det bli bra, mycket bra.

Vilka är dina starka sidor som schackspelare?
- Jag säger precis som Lars Karlsson, Strategi!

- Det är att ha de strategiska elementen och försöka få de i ställningarna. Att inte bara spela raklinjigt. Utan att få ett element hit och ett dit. Det är jag bra på, att flytta pjäser. Jag vill att elementen skall vara klara. Det går inte att lära sig att spela schack utan att kunna det positionella. Det är det viktigaste.

- Jag stod positionellt dåligt mot Jonny, men det finns andra element. Jag hade bonde. Jag tycker inte om att räkna långa varianter eller mycket öppningsteori. Jag dansar Lambada också.

- Jag har förbättrat min teknik på sistone. Nu jobbar jag mer med öppningar. Så min starka sida blir fortfarande strategi. Man är ung, så jag kommer att bli en bra tekniker någon gång!

Hur gammal är du?
- 33 precis. Att spela i SM-gruppen vid trettio tre års ålder, Jesus och andliga saker du vet.

- Kanske behöver jag mer rutin att spela sådan nivå. Min första turnering på den här nivån var i Göteborg. Där spelade jag inte bra.

Vilken är din målsättning som schackspelare?
- Jag blir det som kommer. Inga målsättningar. Jag försöker spela så bra som jag kan, och kämpa. Jag måste ta mina chanser och inte släppa dem.

Arbetar du som schacklärare?
- Det gjorde jag i sex månader framförallt med invandrarungdomar. Men det är inte vad jag strävar efter. Jag håller på med konst. Schack och konst är det som gäller nu. En väldigt fin fru har jag nu. Schack, konst och frugan gäller!

Vad är det för konst?
- Jag gör konceptuell konst. Jag arbetar med konstens grundprinciper. Jag arbetar med målare i en ateljé.

- I oktober skall jag ställa ut i Tyskland. En utställning som handlar om agrikultur och filosofi. Jag gjorde en schack performance med en känd perfomance artist, Kjartan Slettamark i Oviedo i fjol.

Vem vinner SM?
- Jag har tipsat Emanuel. Han har den rätta kvalitén nu och kämpakraft. Han kan gå hur långt han vill. Därnäst ligger Agrest förstås.

Vad tycker du om arrangemangen?
- Jag har inga klagomål. Bra logi, men framförallt kvalitet på gruppen. Det är det bästa Schack-SM genom tiderna. Lokalen är lite jobbig. Jag trivs mycket.