Intervju med Stellan Brynell
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 3)

Bulletinredaktören intervjuar Sveriges nye stormästare i schack, Stellan Brynell:

Vad kan vi säga om dagens "parti"
- En feg remi. Jag har så dålig statistik som vit mot Pia. Jag har förlorat två gånger i c3-varianten.

Hur funkar ditt spel?
- Vi har precis börjat så än så länge går det väl bra. Jag brukar börja bra. Min statistik i rond ett är fantastisk.

Hur går det i år?
- Det är väldigt jämnt. Det är otroligt svårt att säga hur det går. Kanske Barkhagen, Berg eller Agrest. De verkar hetast.

Personlig målsättning?
- Jag vet inte. Man hoppas att man skall vinna, men det är ingen målsättning. Jag spelar lite för många remier, så jag blir väl femma. Jag hade som målsättning att gå över 2500 och det gjorde jag nog när jag vann mot Tom Wedberg i rond 2. Det är bara att hoppas att alla ansökningar och sådant går som det skall.

Kommer du kunna spela bra nu efter detta?
- Det tror jag säkert. Jag tror inte att det kommer att påverka mig alls.

Det måste kännas oerhört skönt. Har du uppnått ett livsmål?
- Det kan man inte säga, men det är en lättnad. Det har varit irriterande att jag inte lyckats klara det innan.

Framtiden?
- Politiken Cup. Bergen kanske.

Skall du sluta träna ungdomar nu?
- Nej. Det skall jag inte!

Din ekonomiska trygghet kommer väl antagligen öka nu?
- Det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att bli av med det här irritationsmomentet med normer och ranking. Men det är klart, om man skall spela en tävling och få 3000 mer för att göra samma sak så är det naturligtvis bra.

Vad tycker du om svensk elitschack idag?
- Turneringsutbudet i Sverige är bra. Det arrangeras faktiskt mycket bra turneringar. Annars vet jag inte. Det kommer inte så många nya spelare. Det är Emanuel som har slagit sig in.

Vad kan vi göra åt saken?
- De gamla spelarna är kanske för bra. Det kommer juniorer nu tror jag. Det gäller bara att få dem att fortsätta förbi tröskeln. Pontus Carlsson och Anders Olsson spelar bra. Men så har det alltid sett ut. Till den största delen är det upp till de själva.

Incitament?
- Jag vet inte. Det är upp till var och en. En idé är att etablerade spelare tar med sig en eller två juniorer till turneringar. Då kan IM:n få lite pengar och juniorerna erfarenhet, Det är visst tanken med Bergenturneringen i augusti. De gör så i de baltiska länderna. Det får inte vara för jobbigt för IM:na. Max 2-3 spelare. Jag har gjort det i Norge. Jag spelade i Gausdal med det norska kadettlandslaget och kollade på deras partier mellan ronderna.

Vad tycker du om svenska landslaget?
- Landslaget går lite i gamla... Det är Ulf och... inte mycket nytt blod.

Är det att spela som du tycker bäst om?
- Jag tycker nog om omväxlingen. Jag kan mycket väl tänka mig att vara ledare i Ungdoms-VM och även att träna. Men jag tycker det är kul att spela. Eller det är inte så kul att spela. Det är kul när man vinner!

Att träna själv?
- Jag tycker det är roligt. Jag tittar på sånt som jag tycker är kul. En väldigt oseriös träning. Men jag tittar mycket. Jag bara håller på. Jag är inget för att analysera mina svagheter och sedan jobba med dem. Ser jag en intressant öppningsbok så köper jag den och läser den och kanske spelar den också.

Hur är kvalitén på spelet i år?
- Det är normalt. Ganska tuffa partier. Många långa partier. Det är många feldrag, som det alltid är. Ungefär samma kvalitet som förra året. Karlsson och Berg ersätter Ernst och Hellsten.

Arrangemangen?
- Helt OK. Man skall inte jämföra med Örebro förra året, för de hade lite extra, men jämfört med de innan är det utmärkt.

Vill du framföra något annat?
- Jag tror att Krossed Out vinner gulddivisionen på lördag.