Intervju med Tom Wedberg
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 4)

Hur var partiet?
- Jag tyckte att jag kom lite bättre med en gång. Jag har bra statistik i varianten. Jag trivs i ställningen. Vit brukar stå bra, men det är svårt. Sedan gjorde han några riktigt tveksamma springardrag, som inte riktigt stämmer med ställningen. Sedan fick jag in en direkt attack på honom, jag fick in en löpare på d7, sedan är det forcerad vinst.

Hur långt kunde du teori.?
- ...Tb8 var nog inte teori. En tempoförlust, men kanske ingen katastrof. Han fick aldrig samarbete med pjäserna. Fritz bedömer ofta ställningen lika, men vit brukar ha fördel i långa loppet eftersom svarts bondeställning är svag.

Det har varit lite fram och tillbaka så här långt?
- Jag började med två förluster tyvärr, man kan säga att jag satte bort två partier. Lite okoncentration tror jag. Men det var ändå två intressanta partier. Mina motståndare spelade bra. Lite billigt kanske mot Jonas, jag stod bättre där. Men Stellan spelade utmärkt.

Vad tycker du om atmosfären i gruppen?
- Det känns som det är en väldigt koncentrerad kampmättad stämning i SM-gruppen.

Vad tycker du om det?
- Det är bra det tycker jag. Väldigt få korta remier t ex. Alla partier spelas ut.

Är det så schack skall spelas?
- En kort remi är inte så intressant. Ibland kan en remi vara turneringshänsyn. Men en remi i de första ronderna kan vara svår att förstå. Jag tycker som alla andra att det skall vara en stark SM-grupp. Nu är det ganska bra SM. Det är klart att vi saknar några spelare, Uffe och Ferdinand, men i övrigt är det många som är med.

Det verkar som du spelar lite mer nu?
- Jag har kanske spelat lite mer, det stämmer. Jag har spelat SM, de senaste åren. Det är kanske det som är skillnaden.

Har du funderat på att skriva något om schack?
- Det har jag gjort. Det kommer. Det saknas framförallt böcker som är skrivna på svenska. Få böcker som är skrivna är skrivna av de mest aktiva spelarna. Ståhlbergs tradition att skriva böcker och publicera sig är det ingen som har tagit upp. Vi har ju det lysande exemplet "Träna schack" med Jesper Hall.

- Det är absolut något som inte bara jag utan även andra bör ta tag i. Jag har inte skrivit någon bok än. Men det är något jag funderar på. Men innan jag skrivit något skall jag inte prata. Vi får se vad det blir.

Har något nytt element i ditt spel dykt upp under de senaste åren?
- Jag vet inte riktigt. Svårt att säga. Egentligen inte. Jag tror att jag i stort sett spelar som tidigare. Men med tiden breddar man sin repertoar. Fler olika typer av ställningar. Det kanske andra märker. Jag har börjat spela lite hårdare än förut. Lite mer obenägen att ta remi kanske en skillnad.

Har du något projekt?
- Min princip är den att jag går på nöjesprincipen. Några plågsamma projekt funkar inte. Jag spelar bara för att det är kul. Jag har inga storslagna projekt.

- Jag tittar lite på öppningar. Det sker inte med någon större metodik. Nöjesträning. Jag håller på med schack lite hela tiden. Jag håller på med träning också. Jag tränar stockholmstjejerna i landslaget. Lite träning i klubben också.

- Jag ser det inte i första hand som att jag lär mig. Det sägs att man lär sig själv bäst när man lär andra. Det är roligt när man visar något för en grupp och får förslag. Då aktiverar man sitt schacktänkande.

Har du några principer för schackundervisningen?
- Man skall börja väldigt konkret. Taktik, mattsättningar. Alla enkla grejer. Inte börja med positionsspel. Att vara dålig taktiker och god positionsspelare är inte bra. Man får aldrig vara rädd för taktiska ställningar. Hyfsade positionsspelare fuskar. De når inte lika långt som om de hade kunnat taktik.

Varför tränar du andra?
- Jag har blivit tillfrågad. Många har frågat om jag kan ge privatlektioner. Eva och Viktoria frågade mig. Först var jag lite motvillig, men sedan har vi hållit på några år. Det är landslagstjejerna som bor i Stockholm. Nu i vår hade vi en ny grej. Ett tjejläger med tjejer från hela landet. Jag har förstått på tjejerna i gruppen att de inte hade hållit på lika mycket med schack, om det inte hade varit så att de samlas.