Intervju med Lars Karlsson
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 6)

Vad kan du säga om dagens parti?
- Jag spelade fel i öppningen , jag var två bönder under. Men jag tror att jag hade kontrollen i varje fall. Det var två dubbelbönder. Han hade svag kung så det var aldrig någon fara. Till slut gjorde han fel , han ger en bonde framför sin kungsställning för att få två förbundna på damflygeln. Då lever han farligt.

Hur funkar ditt spel?
- Nej det gör jag inte. Jag spelade för fegt i de första ronderna även om jag var lite otränad. Har inte spelat på över ett år. De tre senaste ronderna har jag spelat lite modig schack. Det borde jag gjort från början.

Börjar det stämma bättre nu?
- Jag börjar se slutet av turneringen och känner att jag börjar få kraft nu. Under första partiet kändes turneringen som en evighet. Det är så varmt här! Värmen stör. Jag är ju en av de äldre. Jag har misskött min fysik i tjugo år, och får väl betala nu?

Hur ser ditt intresse ut?
- Jag älskar schack. Mitt intresse är alltid på topp även om jag inte spelar. Jag följer med mycket på internet. Tittar på partier. Det är fantastiskt att vårt gamla spel passar in på tvåtusentalet. Jag och Ulf brukar spela mycket blixt hemma hos varandra. Han brukar ringa elva tolv på natten och fråga om vi skall ta några partier på nätet. Eller så ringer jag honom.

Vad betyder det för dig att spela riktiga tävlingar?
- För mig känns det lite nostalgi. Många minnen kommer fram. Ibland är det lycka när man är helt inne i schacket , ibland är det lidande. SM är ju en lite speciell tävling. Det är väldigt fina arrangemang här också. Det är kul. Först Örebro och nu Linköping. Att de har höjt arrangemangen.

Du undervisar ungdomar?
- Ja, lite grann. Jag har lite grupper och lite äldre spelare.

Vilka principer är ledande för din undervisning?
- Jag börjar oftast med att de får lära sig taktik. Massa taktiska övningar med teman. Det kan ta ett år. Sedan lär jag dem strategi. Jag har märkt att det funkar bäst så.

Har du några schackliga mål kvar?
- Nej! Jag vill bara spela några fler turneringar. Det är roligt. Jag längtar efter att spela fler turneringar. Men det är svårt när man har en stor familj. Allt har sin tid. Det spelar ingen roll vilken styrka det är, bara det är en turnering. Det är klart det är lite abstinensbesvär.

Vad är det som lockar?
- Spelet i sig. Idéer, kampen, schacket. Man känner verkligen att man lever när man spelar schack. För mig finns det inget bättre spel.

Vem vinner?
- Agrest tror jag. Han ser ut att spela en perfekt turnering. Några remier. Lite energi. Jag tror att det är svårt att vinna på vilja.