Intervju med Tiger Hillarp Persson
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 8)

Var befinner du dig nu?
- Jag har faktiskt ingen aning. Jag har varit lite trött i den här turneringen, Jag känner att jag inte har energi att vinna när jag står bättre som mot Ralf och Jonas och det är det man behöver för att kunna vinna.

Var det fel att spela två turneringar så här nära inpå?
- Man vet aldrig. Spelar man bra är det sällan en dålig idé att spela flera turneringar i sträck. Spelar man dåligt ångrar man det. Det är kombinationen. Jag är inte i lika bra fysisk form som tidigare, Jag var lite sjuk när jag kom och det är varmt, så marginalerna har krympt.

Vad tycker du om turneringen?
- Jag tycker det är en jättebra turnering. Jonas och Evgenij har spelat bra. Jag är mycket imponerad av Jonas när han höll sina partier mot mig och Pia. Han hade sett mer än jag. Jag tycker också om Tom spel. Han vinner partier. Jag har försökt vinna genom att spela Sicilianskt och KI. Stellan spelar också väldigt säkert.

Vad är ditt mål med resten av turneringen?
- Mitt mål är att ta några plus. Jag vill försöka gå upp lite i ranking så att jag kan få mer inbjudningar, så att pressen släpper. Jag hade högre förväntningar när jag kom men jag förstod ganska tidigt att det inte skulle gå bra. Jag har inte har haft mariginalerna på min sida, men det är sånt man skapar. Det är inte så att Gud är emot mig. Jag har inte orkat helt enkelt.

Vad händer härnäst?
- En liten paus igen. Ja har inte planerat någon turnering under hösten. Jag får försöka gräva upp en öppen turnering någonstans.

Hur mycket sysslar du med schack?
- I perioder, fruktansvärt mycket och i perioder nästan inget alls. Jag försöker ta ledigt emellanåt. Det är en följd av att mitt förra år gick dåligt. Jag byter sätt varje år. Jag har inget system som jag håller fast vid.

Några intryck från SM-staden?
- Jag var vid slussarna utanför staden på fridagen och badade. Kinda kanal eller något, fantastiskt fint. Annars är det lite litet. Allting ligger innanför några få kvarter. Jag tycker om att hitta nya ställen, det känns inte som man gör här.

Umgås SM-spelarna något?
- Ja det gör vi. Framförallt vid fruktosten. Tyvärr finns det inget gemensamt rum på vandrarhemmet. Det är mindre socialt än tidigare år. Jag tycker att lokalen i SM-gruppen är dålig. Och då menar jag inte för oss som spelar. Det är varmt för alla klasser. Det är lika. Kanske gynnas de yngre spelarna något. Men för människor som kommer hit. Vi skall visa upp schacket. Lokalen ligger avsides. Det är lite fabrikslokal över det. Man kunde lagt ut dukar, mattor, ansträngt sig något. Det är en medial groda verkligen.

Vad tror du om svenskt schacks framtid?
- Tja, det finns många aspekter på det. Emanuel och Pontus om dem kommer säkert att bli bra schackspelare. Hur bra är upp till de själva, beroende på hur länge de håller ut. Det är viktigt att ta vara på sådana här arrangemang som följs runtom i landet. Att det inte bara står i schackspalterna.

- Det finns massor av människor som inte förstår schack , men ändå har ett intresse för den här världen, inte minst psykologiskt. Jag tycker att intresset för schack har ökat på bredden. Det skall man ta vara på och inte kasta bort. Jag tror att det är väldigt viktigt att fler kvinnor spelar schack. Så länge schack bara berör 50% av befolkningen kommer det att vara en minoritetssysselsättning.