Intervju med Anders Eriksson
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 9)

Berätta om din turnering?
- Den har varit dålig. Jag har inte så bra kondition så jag tror att jag är drabbad mer av värmen än de andra. Jag vill inte skylla ifrån mig. Men sedan har jag spelat bort en del i tidsnöden. Partiet mot Lars Karlsson var högst oklart innan tidsnöden, sen han stod nog lite bättre det var han som försökte vinna om man säger så. Jag förbrukar för mycket tid, Det är det som är det stora problemet. Den senaste tiden har jag inte kommit så mycket i tidsnöd, men nu under SM har jag gjort det. Varför vet jag inte. Det har kostat mig poäng, förstås. Hur mycket kan man väl diskutera. Sedan har jag satsat ganska hårt. Jag försökte spela på vinst mot Agrest, och spelade bort det. Dessutom spelade jag på vinst ett tag mot Emanuel. Det fanns andra mer försiktiga varianter.

Vad har du för turneringsstrategi för resten av turneringen?
- Jag spelar mitt vanliga spel oavsett turneringstabellen. Jag är nöjd med remi mot de flesta. Idag behövde Barkhagen en remi för GM-normen. Jag blev överraskad över att han bjöd remi. Jag visste inte om att han kunde ta norm.

Du spelar inte de mest kritiska varianterna?
- Jag försöker att undvika teori. Det är ett medvetet val. Jag strävar efter ställningstyper som jag trivs med helt enkelt. Jag är dålig på teori. Min styrka ligger nog i slutspelet och positionsspelet skulle jag tro.

Vad tycker du om SM?
- Det mesta funkar bra. Lite problem med värmen naturligtvis. Det är det som vi har upplevt som en klar nackdel för det är vi som har haft varmast.

Har du någon kommentar om årets SM-grupp?
- Den är väldigt stark. De unga har spelat bra. Det mest uppseendeväckande är dock att Åkesson har drabbats av lite tidsförluster. Tre poäng så långt är mindre än vad man kan förvänta sig.

- Det blir lite stort glapp mellan Mästare Elit och SM-gruppen. Det är större än vad det borde vara. Jag skulle vilja stärka M-Elit, så att de som kommer fram är bättre spelare helt enkelt. Man skulle förbättra villkoren för M-Elit.

Vad gör du på dagarna?
- Inget speciellt egentligen. Går igenom lite partier. Är ute lite grann och så också. Förbereder mig inför ronden. Tittar på vad min motståndare har spelat tidigare.

Vad har du för jobb?
- Jag är anställd på Västerås SK för ungdomsverksamhet. Jag har mycket med Schackfyran. Organiserar nån tävling, det gör jag.