Intervju med Juan Bellon
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 10)

SM-bulletinen samtalar med Pia Cramlings sambo GM Juan Bellon:

Vad tycker du om nivån på spelet i SM?
- Jag tycker att många spelare spelar mycket sämre än vad de brukar. T. ex. Pia, Jonny, Ralf och Tiger. Barkhagen och Berg har gjort bra förberedelser.

- Det har varit många misstag, kanske för att det är för varmt för svenska spelare! Juniorerna har många fina ställningar men de förstör dem. Kanske saknar de erfarenhet. Jag tycker att Olsson spelar mycket bra partier men han har trots det inte så bra resultat.

Hur har Pia spelat?
- Hon spelar inte bra här. Hon sover dåligt varje dag. Kanske har hon spelat för mycket innan SM. Hon var med i Sigemanturneringen.

- Åkesson spelade i Örebro, kanske var det för mycket för honom. Tiger och Jonny spelade i Bornholm. Det är kanske för mycket för dem. Sånt är bara för unga. Det är viktigt att tänka mycket och förbereda sig på just mästerskapen.

Vad tycker du om arrangemangen?
- Vi har mycket bra hotell, men spellokalen är inte så bra. Det är för varmt här. Det är inte bra. Allt är OK. Jag gillar inte att kritisera för mycket.

- Jag tycker att man skulle ha bättre kontroll över spelare som pratar under partierna. Jag har sett lite saker som jag inte tycker om. Jag tycker att man skall vara mer rigorös med sådana saker. Lottningen borde ske så att alla får tillgång till den samtidigt. Några visste och andra inte.

Vilket är det bästa partiet så här långt?
- Jag tycker mycket om partiet Hector-Berg som Jonny vann.

Några jämförelser mellan svenska och spanska mästerskapen?
- Det bästa i Sverige är att de bästa spelarna spelar. I Spanien är det en öppen turnering. Nivån i Sverige är högre tack vare bra villkor för de bästa. Det är också mer seriöst med en sluten turnering. Det är inte många korta remier här. Det tycker jag om.

Hur har Pias spel utvecklats under den senaste tioårsperioden?
- Hon har fortfarande lite problem med tiden. Hon är fortfarande mycket bra. Hon håller sin nivå. Några spelare har bra ranking på en lista men sedan går de ner. Hon är stabil.

Vad har schack för framtid?
- Jag tycker att kvalitén på spelet är sämre idag. Spelarna är inte lika begåvade som förr. Jag tycker att den nya betänketiden är sämre. Jag tycker inte om dagens VM. Det var bättre förr. Med hårda matcher. FIDE hjälper för många att bli GM. De gör det för pengarna.

- Jag tycker inte om att Shirov och Salov spelar för Spanien. Jag tycker inte om att spelare från andra länder spelar för andra länder för pengar. Vad blir en medalj i Lag-OS värd då?

- Det spanska schackförbundet fungerar inte bra nu. De är intresserade av att ordna pengar åt schacket men inte åt schackspelarna. Lite grann som FIDE, mycket pengar, men det hjälper inte schacket.

Vem kommer att vinna om tio år mellan Sverige och Spanien?
- Vi har ju Shirov och Salov, så vi vinner nog! Sverige brukar ha bättre juniorer än Spanien. Men vad som händer sedan vet jag inte.

Vad gör du nu för tiden?
- Jag är tränare och lärare idag. Det är bra för mig. Jag spelar inte så mycket som förr. Jag tycker inte om att datorerna slår mig. Jag slår dem dock i boxning fortfarande!

- Jag har tränat tre år med Henrique Mecking. Jag tränar det spanska damlandslaget. Nu har jag börjat med några juniorer.