Intervju med Evgenij Agrest
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 13)

Hur vill du beskriva din turnering?
- Rätt så stabil turnering. Jag var aldrig i fara. Kanske någon gång lite sämre, men det måste man räkna med. Partierna mot Wedberg och Barkhagen var svåra. Jag hade svart och så, och lyckades vinna dem ganska säkert. Mot Wedberg hade jag ett ganska fint slutspel. Jag är nöjd med alla mina vinster. Jag har inte fått något gratis. Jag har fått jobba hårt för att vinna varje parti.

Du bor ju här med din familj. Hinner du förbereda dig?
- Jo, jo. Vi har bott i en stuga här. Jag har hunnit förbereda mig före ronderna. Ett par timmar. Lite på kvällen lite på morgonen. Jag har hunnit förbereda mig ett par veckor före SM.

Var SM ditt stora mål i sommar?
- Ja. Stora mål och stora mål. Jag ville också kvalificera mig till VM i EM, men hade kanske inte anpassat mig direkt till den nya betänketiden. Det är klart jag ville vinna SM. Det var mitt mål. Det är en stark turnering. Det är alltid skönt att vinna mästerskapet. Jag har fått mer tid nu. Jag är nästan klar med det projektet som jag och Jesper har arbetat med. Det har tagit mycket kraft och tid. Jag har försökt hinna med båda och förlorat en del ranking.

Vad tycker du om de andra deltagarnas prestationer?
- Det är väl några starka insatser tycker jag. Först och främst kanske jag skall nämna Jonas Barkhagen. Stellan har varit stabil. Jag vet inte hur det funkar för honom när han måste vinna. Emanuel har spelat bra. Det känns som att turneringen vände för honom mot Anders Eriksson. Han stod på förlust där, hade han förlorat kunde det gått annorlunda. Men vinsten gav honom kraft. Jag tycker att han har förbättrats det senaste året. Han är en av dem som går framåt. De andra har gått lite upp och ner. Tom har vunnit några bra partier. Jonny har inte lyckats. Han verkar vara lite trött. Han har gjort några enkla missar som han inte brukar göra. Jag tycker att de unga spelarna har gjort bra ifrån sig. Både Pontus och Anders Olsson. De har kämpat och gjort några bra partier.

Hur skall vi få fart på det svenska landslaget?
- Ja, jag tycker att det viktigaste är att de som blir uttagna verkligen vill spela. Det är det första. Jag tycker att man borde haft nått träningsläger eller något sånt före stora tävlingar typ OS och EM. Där man kan typ lära känna varann och kolla en del öppningar. Det behöver inte vara ett långt läger. Det räcker säkert med en vecka eller fyra dagar. Det viktiga är att man kan komma överens om lite detaljer innan OS. Det finns vissa saker som kan förbättra. Men de länder som gör det har stora framgångar. T. ex. Tyskland i det senaste OS. De kunde nästan vinna. Men det var ett lag som inte var så mycket bättre än de andra. Och jag vet att de har gjort ett stort arbete före tävlingen, med träning.

Hur skall du fira?
- Vi får väl samlas och äta middag. Kanske något mer. Vi har inte bestämt än.

Skall du unna dig något?
- Det vet jag inte. Jag brukar inte göra det. Kanske något till barnen. Jag köper bara det jag behöver. Behöver jag något så köper jag det. Annars kan min fru tänka på det. Hon har hand om ekonomin. Det är väl bäst för min del, så slipper jag tänka på det.