Intervju med Jonny Hector
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 13)

Hur tänker du inför en sådan här slutrond?
- Jag vill bara spela. Jag vill gärna vinna. Jag vill spela alla ronderna.

Hur blir det med motivationen när du förlorar?
- Det är irriterande när man förlorar när man vill komma tillbaka så snabbt som möjligt. Man vinner och förlorar. Det är en del av spelet. Om jag måste välja föredrar jag att vinna.

Vad tycker du om snabbremier?
- Jag tycker att det är lite trist. Tycker nog ändå att de flesta har spelat. De flesta partierna har varit kamp. Innan de tog med de bästa spelarna var det fler remier. Vissa år var SM-gruppen en semesterturnering. I år har det varit både kamp för att vinna och kamp för att överleva. Spelare som jag och Åkesson har fått kämpa för varje poäng för att bara kunna komma upp på 50%.

Blir det semester nu?
- Nej! En till först. Köpenhamn. Och sedan semester och sedan turnering igen.

Vad skall du göra på semestern?
- Vi skall åka till USA. Till mellanvästern. Vi skall åka runt i norra delen. Du behöver inte skriva om min semester. Då får vi bara en massa märkliga människor efter oss: "Skall vi ta ett parti?".

Vad tycker du om ditt år?
- Det har varit blandat. Jag har inte spelat så mycket turneringar under våren. Nästan alla resultat blir fantastiska. Antingen fantastiskt bra eller fantastiskt dåliga. Jag har lite högre ranking än jag brukar.

Vad har du för målsättningar?
- Jag spelar så länge det är roligt, och så, det är mitt arbete.

När skall du gå över 2600?
- Jag har inte bestämt något datum än. Efter tre ronder i Sigeman hade jag 2580 i ranking. Som det känns nu är det det närmaste jag kommer. Jag måste komma över SM-turneringen.

Allmänna reflektioner?
- Det var trevligt att spela SM. Som schackspelare är det viktigt med resultaten också. Annars tycker jag att de har skött sig bra i Linköping. De skall vara stolta över sitt arrangemang.

Har du någon drömplats att spela på?
- Ja, det finns många. Som schackproffs är det rätt så få länder man spelar i. Det blir mest i Europa. De närmsta åren kanske det blir något i Kina och Indien. Det skulle vara spännande att se.