Intervju med Pia Cramling
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 13)

Hur du tänker efter en sån här tävling?
- Nu är det bara skönt när det över. Nu skall jag ha två veckors semester innan Hasselbacken.

Vad ska du göra på semestern?
- Koppla av och njuta av sommaren, läsa, promenera, jogga, träffa vänner.

Vad läser du?
- Mest lättare litteratur, lite deckaraktigt. Elisabeth George är en av mina favoriter. Jag läser helst på svenska. Om jag spelar turneringar läser jag helst på svenska eller engelska.

Läser du mycket?
- Sådär. När jag var junior läste jag jättemycket. Men speciellt under turneringar när jag är utan Juan, läser jag mycket. Det är mitt sätt att koppla av.

Favoritböcker?
- Papillon.

Favoritschackböcker?
- Jag tycker om böckerna av Dvoretskij. När jag var liten läste jag inte så mycket men jag läste matchboken mellan Spasskij och Kortjnoj. Den gjorde intryck på mig. Kortjnoj var lite av ungdomsidol för mig.

Vilka är dina favoriter i världstoppen?
- Anand, Shirov och Topalov. Jag tycker om Shirovs spelstil för att han är så kreativ. Topalov kämpar bra. Anand är lite positionell. De är också mycket korrekta. De är inte polemiska. Man skall vara bra som spelare och bra som människa. Shirov är ju bra, men han är för romantisk. Jättekul att se honom spela och otroligt att möta honom också.

Vem är bäst av Kramnik och Kasparov?
- Jag tycker nog att Kasparov är världens bästa spelare. Men att Kramniks spelstil passar Kasparov illa. Kramnik är mer försiktig. Han vinner inte lika mycket.

Har du något slutord?
- Det var kul att det var så många tjejer som var med. Flera tjejer har vunnit sina grupper. Klass 2, Kadett-SM och en klass III grupp.