Intervju med Tom Axelsson
(Schackbutikens SM-bulletin, rond 13)

Redaktör Ziegler känner SM-generalen Tom Axelsson på pulsen:

Är du trött?
- Nja. Så farligt är det inte. Vi har börjat plocka ihop. Nu ser man slutet på det hela. Trött? Nej, men det kanske kommer sen.

Hur många timmar har du jobbat i snitt?
- Ja, det måste vara en 13-14 timmar säkert.

Är det värt arbetet?
- Svår fråga. Det är på ideell basis. Intrycksmässigt är det värt. Många minnen. Det är mycket man kommer att komma ihåg. Det är värt priset. Det är en upplevelse. Det hänger ihop med resultatet också. Vi har upplevt att vi har fått ganska positiva responser från alla håll. Då känns det positivt.

Vad gör du civilt?
- Jag är egenföretagare i golvbranschen. Jag brukar säga att jag är mattläggare. Det stämmer ganska bra när man pratar schack. Jag har en enskild firma som jag ramlar runt på.

Hur reagerar din familj på att du jobbar med SM?
- Jag gjorde slag i saken och tog med mig min familj istället. Min fru och dotter har hjälpt till. Min son har spelat. Min fru Anita har schackligt förflutet och spelade i sin ungdom. Hon var även med och arrangerade SM 1984 så hon visste vad hon gav sig in på.

Skillnader?
- 1984 var vi på något sätt i barndomen i datorns värld. Vi hade datorlottning då, men det var väl allt. Men det har totalt slagit igenom på de 17 åren. Internet och så. Det finns många likheter. Folk vill ha bra plats. Bra resultattavlor. Likheterna är större än skillnaderna. Den stora skillnaden är SM-gruppen. Där har det satsats på ett helt annat sätt.

SM:s stora glädjeämne?
- Svårt att peka på en enskild sak. Jag tror att det är helheten på något sätt. Att man får nöjda "kunder". Som är glada för att arrangemangen har flutit bra. Det är det jag tar med mig efter SM.

Vad är den stora besvikelsen?
- Värmen! Vi var medvetna om att vi inte hade den optimala placeringen för SM-gruppen. Vi valde den för att den skulle fungera för webben. Grundtanken är annars att SM-gruppen skulle kunna sitta med de andra. Avsaknaden av ett kommentatorsrum var också tråkigt. Men det var inte möjligt med de här lokalerna.

- Vi är väldigt glada för hela den inställning SM-gruppen har visat. De har suttit många timmar och kämpat med sina partier. Det är vi glada för.

Ett SM kan splittra klubben. Hur tror du det blir för er?
- Jag tror inte på någon splittring. Jag minns från -84 att det var en trötthet efteråt. Men samtidigt blir det en sporre. Många som jag blir sugna att spela. Jag skall åka till Skara nästa år. Helt klart.

- Vi är ett glatt gäng som fortfarande håller ihop. Det kan nog vara bra för en klubb. Man lär verkligen känna personer som man annars inte träffar så ofta.

Ska du ta semester nu?
- Ja! Det blir Kreta på torsdag. Där är det 37 just nu. Jag har tränat för det.