Frågor och svar

1. Vilket program använder ni för live-sändningen?
Vi använder en ny programvara, Palive, som teamet bakom Palview har utvecklat. Det är faktiskt världspremiär för programmet under Schack-SM! Palive ligger och bevakar alla pgn-filer som skapas av DGT-brädena och när nya drag skrivs till någon av pgn-filerna, kopierar Palive dessa, skickar dem till Palview, som i sin tur gör om pgn-filen till en htm-fil. Denna htm-fil innehåller sedan javascript-kod som gör det möjligt att spela igenom partiet direkt i webbläsaren. När htm-filen är genererad skickar Palive upp den till webbservern via ftp. Palive är mycket enkelt att använda och kommer sannolikt att göra mången webmaster glad när det släpps på nätet till hösten!

2. Uppdateras partierna automatiskt i min webbläsare?
Till skillnad från andra program på marknaden, som exempelvis CPS Light, skapar Palview kod i htm-filen som gör att sidan uppdateras automatiskt med jämna mellanrum. Du kan faktiskt se på varje sida hur många sekunder som återstår till nästa uppdatering!

3. Sidan laddar om när jag som bäst håller på att spela igenom partiet. Kan jag hindra det?
Du kan styra den automatiska uppdateringen av sidan genom att trycka på "on/off"-knappen. Tryck "off" när du vill spela igenom partiet (även off-line!) och tryck sedan åter på "on" när du vill att sidan ska börja uppdatera automatiskt igen. Enkelt och behändigt! Notera förresten att så fort som partiet är avslutat (1-0, remi, 0-1) kommer sidan inte längre att automatiskt uppdateras. Det är ju ganska poänglöst i det läget :-)

4. När sidan uppdaterades blev min skärm helt vit. Vad ska jag göra för att kunna följa partiet igen?
Du har haft oturen att din webbläsare har försökt hämta hem en uppdatering av htm-filen i precis samma ögonblick som Palive försöker ersätta den gamla filen med en ny (vilket endast tar några millisekunder). Detta är extremt ovanligt och händer kanske en gång på hundra. Du löser det hela genom att själv trycka på reload/refresh i din webbläsare.

5. Jag skulle själv vilja använda Palview och Palive. Var hittar jag programmen?
Den version av Palview som vi använder är en specialversion, men du kan läsa mer om Palview samt ladda ned programmet här. Det enda som skiljer den versionen från vår, är möjligheten till automatisk uppdatering av sidan. Den funktionen har du å andra sidan ingen användning av så länge som Palive inte har släppts. Till hösten kommer däremot både Palive samt en uppdaterad version av Palview att släppas. Du hittar alltid senaste nytt om Palview på sidan ovan.